//Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Το λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι ένα τυρί με πλούσιο άρωμα γάλακτος, ραφινάτη και μεστή γεύση, σφιχτοδεμένο και πολύ ισορροπημένο όσον αφορά στην αλμύρα του. Ούτε σκληρό αλλά ούτε και μαλακό, ελαφρώς μαστιχωτό με νότες ξηρών καρπών.
Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα με μια ελάχιστη πρόσμιξη γίδινου μια και επιτρέπεται μόνον ένα 30% να είναι το γίδινο ποσοστό του. Λέγεται λαδοτύρι γιατί συντηρείται μέσα σε ελαιόλαδο που του δίνει την χαρακτηριστική του νοστιμιά. Το μικροκλίμα του νησιού αλλά και η σύσταση του εδάφους όπου οφείλεται και η ποικιλία της χλωρίδας είναι τα κύρια αίτια της νοστιμιάς του γάλακτος και κατ’ επέκταση των τυριών που παράγονται εκεί.
Για το λαδοτύρι το γάλα τυροκομείται μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή της παραγωγής του χωρίς να προστεθεί σκόνη γάλακτος, χρωστική ή άλλη συντηρητική ουσία. Πήζει με παραδοσιακή πυτιά μέσα σε 30 λεπτά και αφού το ξαναζεστάνουν στους 45 βαθμούς Κελσίου το τοποθετούν σε καλούπια όπου και το αφήνουν μέχρι να αποκτήσει την υφή και το τελικό του σχήμα που είναι στρογγυλό.
Στη συνέχεια, το αλατίζουν επιφανειακά και το μεταφέρουν σε χώρους με 85% υγρασία και 12-18 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία όπου μένει να ωριμάσει για, τουλάχιστον, τρεις μήνες.
Τέλος, το διατηρούν σε ελαιόλαδο (απ’ όπου και το όνομα) σε χώρους με χαμηλή θερμοκρασία (3-4 βαθμούς Κελσίου) όπου και παραμένει αναλλοίωτο για έναν περίπου χρόνο.
Το λαδοτύρι χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και όπου κι αν προστεθεί χαρίζει την απίστευτη νοστιμιά του.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
2017-05-20T15:10:27+03:00 By |Υγιεινά τρόφιμα|